The project site was located on approximately 4 acres area out of the total 64 acres land belonging to Shilparamam Arts Crafts and Cultural Society in Hyderabad (Now Telangana). The existing site which was triangular in shape had temporary hutments which had to be set up and demolished every year.These temporary shops mainly catered to the handicrafts market and were facing several maintenance issues. The earstwhile Department of Tourism of Andhra Pradesh wanted the creation of a Night Bazaar to promote tourism and to overcome these challenges.They organized a National Level Design Competition for the same. Our firm, S.G.Lakhanpal Associates won the design competition. Our design proposed creation of approximately 150 shops with food courts and a basement parking for almost 400 vehicles. We designed the site with the aim of sustaining interest in the visitor so as to be able to maintain a recurring footfall. Our design encouraged user participation by creating spaces both for focus activities like shopping and also for useful cultural programs such as live mural and painting workshops, open green spaces for play and dance performances. In order to provide a social impetus and recognition to the vast pool of the local talented artisans,niches and walls were designed at specific vantage points to allow them to express their creativity and thus enable them to modulate the ambience. This was greatly appreciated by the local artists who felt connected to the Night Bazaar at an intrinsic and surreal level. The façade design of the shops itself were divided into several “time-zones” namely, Stone Age (Azma Zone) , Vedic Period (Temple architecture), Islamic Period ( Sultanat Zone), and Contemporary Period ( Adhunik Zone).We carried out intensive research into the theme based architectural styles, even inviting scholars and experts to suggest corrections on live mock-ups, while ensuring that the sometimes contrasting architectural elements blended effectively, using scale and proportion. As the architects and project management consultants, it was our privilege to lead this unique endeavor by giving an architectural expression to India's ethos of Unity in Diversity.The project was successfully inaugurated in January 2012 and was reportedly appreciated by the visitors.This large multifunctional complex successfully met the stringent requirements of safety and convenience for large footfall of visitors.The design offers unique spatial experiences for all age groups and genres of visitors. This site however, has a scope for several Vaastu corrections . At the time of design and project implementation, the main focus of our Client was safety, cost and aesthetical consideration and not Vastu. We had suggested some corrections such as creating the slopes towards the North, while raising the level of land towards the South West. The rain water harvesting recharge well was also proposed in the North/ North East. However, due to site, cost and other constraints it was not possible to implement all the corrections and the orginal design underwent several modifications on account of practical and administrative requirements. Considering the advanced research, experience and expertise I have gained in Vastu over the years, corrections to the projects can be made , but even these would have to be implemented very carefully.

/